Smrdljika
Smrdljika (Pistacia terebinthus), mediteransko listopadno drvo. Raste u obliku grma ili drveta visine do 10 metara, a raširena je od slovenskog primorja do Albanije. Prvobitno rasla u unutrašnjosti Istre na stjenovitim i sunčanim mjestima, da bi se vremenom proširila do morskog pojasa, gdje raste po makijama.
Listovi su s gornje strane tamniji, te se na njima zbog uboda određenih insekata povremeno pojavljuju šiške slične rogaču. Cvate u travnju, kada daje sitne zelene cvjetove. Plodovi su jestivi, no neukusni zbog gorkog, smolastog te vrlo aromatičnog okusa. Biljka proizvodi smolu koja posjeduje ljekovita svojstva, a dobiva se zarezivanjem kore.
U upotrebi je kao sredstvo za iskašljavanje, za otklanjanje kroničnog zatvora, te za izradu melema i masti. U starom vijeku se smrdljika u Mezopotamiji koristila kao masa za žvakanje s funkcijom ojačavanja desni, dok je danas takvu funkciju uglavnom izgubila u korist novijih farmaceutskih rješenja slične namjene. Na istromletačkom govoru u Poreču se za nju rabi izraz carobe.
Komentari
Trenutno nema objavljenih komentara.
Ostavi komentar